شرکت سهند ارتباط خاورمیانه
تلفیق خلاقیت و یکپارچگی

آشنایی با تکنولوژی PON

انتشار در 25 مهر 1400 در

فناوری زیر ساخت‌­ها روز به روز در حال تغییر است و ساختمان‌ های ما برای مدرن و هوشمند شدن نیاز دارند که با این تغییرات پیش بروند. برخی بر این باورند که پیشرفت تکنولوژی باعث افزایش هزینه‌ها می‌شود. ولی ما در این مقاله خواهیم گفت که علاوه بر کاهش هزینه‌ها، چگونه همه می‌توانند از این پیشرفت استفاده کنند و به شهروندانی هوشمند تبدیل شویم.

امروزه دولت‌ها به دنبال هوشمند شدن شهرها می‌باشند. برای رسیدن به این هدف باید قدم‌های کوچکی برداشت. ایجاد تحول در کابل کشی‌ها و زیر ساخت می‌تواند اولین قدم در مسیر این هدف باشد. تکنولوژی PON که مخفف (Passive Optical Network)، یک شبکه ارتباطی که این روزها در بازار جهانی بسیار معروف شده است و راه را برای ما هموار کرده است.

تکنولوژی PON چیست؟

تکنولوژی PON که از تجهیزات غیر فعال (Passive optical network) مانند کابل نوری، اسپیلتر ها بدون نیاز به تجهیزات فعال (برق) استفاده می‌شود. این موضوع بدان معنا می‌ باشد که بعد از نقطه شروع و تا قبل از نقطه پایان از هیچ گونه منبع تغذیه استفاده نمی‌گردد. معماری این شبکه به صورت ارسال از یک نقطه مرکزی به چند نقطه (کاربر نهایی) می‌باشد. در اصطلاح به این نوع ارسال داده، Point-to-Multipoint می‌گویند. این شبکه علاوه بر پهنای باند بیشتر و انتقال داده با سرعت بالاتر، هزینه‌های زیر ساخت و کابل کشی را کاهش می‌دهد.

تجهیزات شبکه PON چیست؟

پس از آشنایی با تکنولوژی PON،‌ حال نوبت به این می‌رسد که به بررسی تجهیزات به کار رفته در این شبکه بپردازیم. کابل فیبر نوری، Splitter‌ها، OLT و ONT از اجزای اصلی این شبکه می‌باشند.

 

همچنین بخوانید «سیستم‌های جریان ضعیف GPON چیست؟»

OLT چیست؟

دستگاه مرکزی (Optical Line Terminal) OLT در نقطه شروع شبکه نوری غیر فعال است و وظیفه اصلی آن تبدیل، تنظیم و انتقال سیگنال‌ها می‌باشد.

تکنولوژی PON

 تقسیم کننده‌های فیبر نوری، طول موج‌هایی با فرکانس‌های مختلف از ‌‌OLT دریافت کرده و آنها را بین نقاط نهایی تقسیم کنند. OLT ها در مدل‌های مختلفی ساخته می‌شوند و دارای ۲ الی 128 پورت خروجی می‌باشند. جداکننده نیازی به برق و سیستم خنک کننده ندارند برای همین دارای پایداری بیشتری به نسبت تجهیزات اکتیو هستند.

تکنولوژی PON

مودم‌های ONT که مخفف (Optical Network Terminal) که عموما دارای فرستنده Wi-Fi برای سیگنال رادیویی و همچنین پورت‌های اترنت برای اتصال به سرویس‌های داخلی تحت شبکه منند اینترنت، سیستم صوتی و تصویری، ارتباط داخلی و سیستم‌های هوشمند، پورت Rj11 برای تلفن‌های آنالوگ و پورت RF برای استفاده در آنتن و ماهواره مرکزی می‌باشند.

 

همچنین بخوانید «تکنولوژی فیبر نوری چیست؟»

تکنولوژی PON

لازم به ذکر است که در این شبکه از یک Core فیبر نوری هم برای ارسال و دریافت همزمان دیتا استفاده می‌شود. در تصویر زیر به توضیح عملکرد انتقال اطلاعات در تکنولوژی PON می‌پردازیم و خواهیم فهمید که چگونه از تداخل آنها با هم جلوگیری می‌شود.

 

همچنین بخوانید «خدمات ما در یکپارچه سازی ساختمان!»

تکنولوژی PON

در روش TDM که مخفف (Time Division Multiplex) می‌باشد، در دامنه Upstream 1310 وقتی اطلاعات از سمت دستگاه‌های نهایی به سمت ‌‌OLT فرستاده می‌شود.

دستگاه OLT برای جلوگیری از تداخل فرکانس‌ها با یکدیگر، پس از بررسی تمام جوانب و با توجه به یک زمان مشخص و اختصاص کانال جداگانه اطلاعات را ارسال می‌کند. در دامنه Downstream روش WDA که مخفف (Wave Division Multiplex) می‌باشد.

تمام طول موج‌ها را می‌گیرد و پس از یکپارچه کردن سیگنال‌ها به دستگاه‌های نهایی ارسال می‌کند و هر ‌ONT بر اساس IP های مشخص شده، اطلاعات مورد نیاز را دریافت و مابقی اطلاعات بی ربط را رد می‌کند.

 

همچنین بخوانید «خانه هوشمند!»

کاربرد تکنولوژی PON چیست؟

برای بیان کاربرد تکنولوژی PON از اصطلاح FTTX که مخفف (Fiber to the X) است، استفاده می‌شود. FTTX به ساختارهای مختلف انتقال سیگنال توسط فیبر نوری (همراه با کابل مسی) اشاره می‌کند. برای مثال FTTH حرف H به معنای Home یعنی خانه؛ FTTB حرف B به معنای Building یعنی ساختمان و FTTC منظور از C کلمه Crub به معنی باکس‌­های مخابراتی در محله‌­ها و خیابان­‌ها می­‌باشد. انعطاف پذیری این شبکه در انتقال انواع داده مانند داده­‌های صوتی و تصویری یک ایده آل خانگی FTTH می­‌باشد. 

از دیگر کاربرد های تکنولوژی PON استفاده در محیط‌­های دانشگاهی، تحصیلی، تجاری و اداری می‌باشد. این موارد به راحتی می­‌توانند از این امکانات استفاده کنند زیرا هزینه زیر ساخت کمتری دارند و از یک نوع کابل برای حداقل 5 سرویس گسترده (تلفن، اینترنت، ارتباط داخلی، دوربین، آنتن مرکزی) استفاده می­‌شود.

انواع سرویس شبکه PON در سیستم یکپارچه سازی چیست؟

از زمان معرفی، تکنولوژی PON در سال 1990 به پیشرفت و تغییرات ادامه داده است. استانداردهای اصلی این شبکه که APON و BPON بودند به تدریج جای خود را به ورژن­های بالاتر با عملکرد بهتر و پهنای باند بیشتر دادند. این شبکه­‌ها عبارتند از:

  • GPON
  • EPON
  • 10GEPON
  • XG(S)PON
  • NGPON2
  • RFVIDEO

 

همچنین بخوانید «اینترنت فیبر نوری، بدون قطعی، بدون افت سرعت!»

مزایا تکنولوژی PON چیست و چرا در یکپارچه سازی باید از آن استفاده کنیم؟

حال که با این شبکه آشنا شده‌­اید زمان آن رسیده که دلیل محبوبیت این شبکه فیبر نوری را بدانیم. یکی از مزایای این شبکه عدم وجود تجهیزات اکتیو می­‌باشد. که هزینه تعمیر و نگه داری را کاهش داده است و فرصت کمتری به خرابی تجهیزات می­‌دهد.

 اگر نیاز به عوض کردن تجهیزات یا ارتقاء دادن آنها باشد، فقط نقاط شروع و انتهای آنها را می­‌توان تعویض کرد و زیر ساخت­‌ها ثابت می‌­مانند. چون نور عامل انتقال داده‌­ها می‌­باشد، دیگر در معرض تداخل نویز قرار نمی‌­گیرند و با کیفیت بهتری اطلاعات را منتقل می‌­کنند.

از همین رو به راحتی می‌­‍‌‍توان نقطه مشکلات به وجود آمده در شبکه را تشخیص داد. از یک کابل برای تعداد کاربران زیادی می‌­توانیم استفاده کنیم. همچنین با ایجاد طول مسافت بیشتر بین دفاتر مرکزی و محل­های کاربران نهایی فراهم می­‌کند (تا 20 کیلومتر). در صورتی که در DSL حداکثر فاصله فقط 5.5 کیلومتر بود.

حال به بررسی معیاب این شبکه می‌پردازیم!

تکنولوژی PON علاوه بر تمام مزایایی که دارد، طبیعی است که معایبی نیز داشته باشد. اما این نکته را هم بگویم عیب­‌های این شبکه آنقدر بزرگ نیستند که از راه اندازی این شبکه چشم پوشی کنیم. محدودیت در مسافت کابل کشی 20 تا 40 کیلومتر از معایب این شبکه است.

چون سیگنال‌­ها از OLT به ONT­ها توزیع می‌شوند. احتمال افت Db را داریم و باعث کاهش بهره وری در شبکه می‌شود. به خاطر ارتباطی که در این شبکه وجود دارد. اگر OLT دچار مشکل شود، تمام ONTها و تقسیم کننده‌­ها رو تحت تأثیر قرار می‌­دهد.

شاید به این مطالب نیز علاقه داشته باشید